• 500 g miješanog mljevenog mesa
• 1 glavica luka
• 2 režnja češnjaka
• 50 g slanine
• 1 žličica majčine dušice
• 4 žlice riže
• svježeg peršina i bosiljka
• 400 g svježe rajčice
• 1 glavica luka
• 2 režnja češnjaka
• sol, papar
• maslinovo ulje
Nasjeckajte luk i češnjak. Nasjeckajte slaninu na sitne kockice. Na maslinovu ulju najprije pržite luk dok ne postane staklast, potom dodajte češnjak i slaninu. Stavite sa strane da se ohladi. Dodajte mješavinu mesu, tome dodajte rižu i začine te dobro promiješajte. Dlanovima oblikujte kuglice. Na maslinovu ulju prepržite luk, dodajte češnjak, a potom oguljene i nasjeckane rajčice. Pirjajte dok ne nastane šalša. Posolite, popaprite i dodajte prstohvat šećera. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na tavi na maslinovu ulju sa svih strana prepržite kuglice mesa. Premijestite ih u vatrostalnu posudu i zalijte umakom. Pecite oko 45 minuta.
2/3
• 1/2 kg mljevene junetine
• 1 kom jaje
• 2 žlice vode
• 16 žlica krušnih mrvica
• 3 žlice nasjeckanog luka
• 30 ml umaka od brusnice
• 12 žlica umaka od čilija
• 1 žlica smeđeg šečera
• 1 1/2 žlica limunovog soka
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U velikoj zdjeli zajedno promiješajte junetinu, jaje, vodu, krušne mrvice i luk te od dobivene smjese napravite male okruglice. Ova smjesa je dovoljna za deset okruglica. Pecite u već podgrijanoj pećnici od 20 do 25 minuta te tijekom tog vremena jednom okrenite okruglice kako bi se ravnomjerno ispekle. U velikom loncu na niskoj temperaturi izmiješajte umak od brusnice, umak od čilija, smeđi šećer i sok od limuna. Dodajte mesne okruglice i pustite da se lagano kuhaju u umaku sat vremena.
3/3
• 250 g mljevene junetine
• 120 g samljevene kobasice za kuhanje
• 1 veća glavica luka
• 1/3 šalice krušnih mrvica
• 1 jaje
• 1/2 žličice soli
• 4 šalice povrtnog temeljca (s rajčicom)
• 2 šalice vode
• 1 konzerva nasjeckanih pelata
• 1 konzerva pasirane rajčice
• 2 šalice nasjeckanog kupusa
• 400 g graha iz konzerve
• 2 mrkve
• 1/2 šalice graha
U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu i kobasicu s dvije žlice nasjeckanog luka, krušnim mrvicama, jajem i solju. Dobro miješajte dok se sastojci ne sjedine, a zatim rukama oblikujte okruglice. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri pecite pola količine okruglica, tako da posmeđe izvana. Okrećite ih cijelo vrijeme i miješajte ih tako da tresete tavu (kako bi zadržale oblik). Zatim ih izvadite iz tave i pustite da se ocijede na papirnatim ručnicima. Ponovite postupak s ostatkom okruglica. Ulijte temeljac, vodu, pelate i pasiranu rajčicu u lonac (odnosno u težu, željeznu posudu) pa pustite da zavrije na jakoj vatri. Dodajte okruglice, ostatak luka, kupus narezan na trakice, grah i mrkvu narezanu na kolutiće. Pustite da ponovno zavrije a potom smanjite vatru na srednju jačinu. Pustite da se kuha otklopljeno, dvadesetak minuta. Dodajte grašak i neka ponovno zavrije. Smanjite i kuhajte još deset minuta.