U ovim zimskim danima najviše volim ove jednostavne i jako ukusne kolače. Za ovaj čak ne trebate mikser, a vjerujem da sve sastojke uvijek imate kod kuće. Original recept je s bloga Leanne bakes, i zapravo se svi recepti na ovu temu vrte oko istih namirnica i omjera. Ono što možete promijeniti je aroma. Autorica originala, odnosno recepta koji sam ja preuzela koristila je 180 ml ruma, jedna druga blogerica je koristila nešto manju količinu Grand Marnier, a ja sam alkohol zamijenila vodom i dodala malo arome ruma zbog klinaca, te smanjila količinu maslaca za 30tak grama iz jednostavnog razloga jer sam imala samo 200 grama. Kako god okrenete, kolač je izvrstan, sočan i vrlo jednostavan.
Recept preuzet s bloga Leanne bakes
Potrebno je:
130 g kakaa u prahu
300 ml kava (ja sam koristila kavu u granulama)
150 ml vode
200 g maslaca
400 g šećera
260 g brašna
1 žličica sode
pola žličice soli
2 jaja
2 žličice vanilije
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Kalup premažite maslacem i posipajte s kakaom u prahu. U dubljoj posudi na laganoj vatri miješajte kavu, vodu (liker, rum), maslac i kakao u prahu dok se sav maslac ne otopi. Dodajte šećer i miješajte dok se šećer ne istopi. Ostavite da se smjesa ohladi.
U drugoj posudi promiješajte brašno, sodu i sol, a u trećoj posudi lagano umutite jaja s ekstraktom vanilije.
Jaja i smjesu od kakaa promiješajte, pa dodajte smjesi od brašna i sve dobro promiješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesa će biti rijetka, ali baš takva treba biti. Pecite je cca 45 minuta do sat vremena, ovisno o pećnici ili provjeriti čačkalicom. U originalnom receptu se navodi vrijeme pečenja 45 minuta, ali ja sam ga pekla još 20 minuta duže jer mi je kalup dublji, a uži. Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posipati šećerom u prahu.