Božićni tart na tapeti

Palimo pećnice!

Pripremili smo puno recepata sitnih kolača, tartova i torti. Ovaj totalno božićni tart već je prošao detaljnu analizu i naša Tamara, inače autorica bloga What´s for dessert, pripremila ga je s divnom marmeladom od malina.

Ovo je njezin recept:

Naš receptić:

• 180 g brašna

• 50 g mljevenih badema

• 1 neprskani limun

• 120 g šećera

• 125 g maslaca

Za nadjev:

• 200 g šećera

• 1 vrećica vanilin šećera

• 4 jaja

• 200 g oguljenih mljevenih badema

• 250 g usitnjenog voća (maline, borovnice, višnje, može duboko zamrznute)

Zamijesite tijesto od brašna, badema, šecera, maslaca, naribane korice i iscijeđenog soka limuna. Oblikujte kuglu, zamotajte u plasticnu foliju i stavite u frižider na pola sata. Odvojite 1/2 tijesta za pokrivanje. Razvaljajte ostatak tijesta i utisnite ga u kalup za pite prethodno namazan maslacem i posut oštrim brašnom. Nabockajte ga vilicom. Za nadjev izmiješajte žumanjke s obje vrste šećera dok ne budu pjenasti pa dodajte mljevene bademe i snijeg od bjelanjaka. Preko tijesta nalijte nadjev. Po nadjevu poslažite voće, a ako nemate voće, može poslužiti i marmeladu od ribiza ili malina. Ostatak tijesta razvaljajte ili od njega napravite trakice, zvjezdice… pa poslažite po nadjevu. Zagrijte pećnicu na 160 °C i pecite pitu otprilike 30-40 minuta. Kad se ohladi, pospite je šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:17