Piše: Mateja Domitrović
Snima: Mario Kučera
A sada od njih radimo umake, štrudle, pekmeze i…vino!
Berba grožđa je za ovu godinu završila, no još se može ubrati pokoji mirisni i sočni grozd, ako ne u vinogradu, onda barem na placu.
A onda u njemu uživati u svježem izdanju, bobicu po bobicu. Ili se primiti kuhanja i sljubiti ga s mesnim pečenjima, pogotovo s dobrim komadom svinjetine, načiniti od njega neki umak, dodati ga u hrskave salate, napuniti njime pite, štrudle, skuhati sok ili pekmez.
Od tih divnih bobica nastaje i možda najpopularnije i najobožavanije piće na svijetu – vino, a kuhati s vinom i blagovati uz vino istinski je doživljaj svakome tko osjeća tu ljubav i tko cijeni svaki plod prirode. Večera uz komad tvrdog kravljeg ili ovčjeg sira s marmeladom od grožđa i papra uz obaveznu čašu vina predstavlja trenutke koji se često mogu mjeriti satima čistog uživanja.
Nema ništa bolje od tih jednostavnih zalogaja i od namirnice koja daje tako puno dobrih osjećaja.