Bobice koje nas podsjećaju na ljeto

Vineyards at sunset in autumn harvest
Upile su sunce, njegovu snagu pretvorile u slador i arome...

Piše: Mateja Domitrović

Snima: Mario Kučera

A sada od njih radimo umake, štrudle, pekmeze i…vino!

Berba grožđa je za ovu godinu završila, no još se može ubrati pokoji mirisni i sočni grozd, ako ne u vinogradu, onda barem na placu.

A onda u njemu uživati u svježem izdanju, bobicu po bobicu. Ili se primiti kuhanja i sljubiti ga s mesnim pečenjima, pogotovo s dobrim komadom svinjetine, načiniti od njega neki umak, dodati ga u hrskave salate, napuniti njime pite, štrudle, skuhati sok ili pekmez.

Pears grape jam in glass jar

Od tih divnih bobica nastaje i možda najpopularnije i najobožavanije piće na svijetu – vino, a kuhati s vinom i blagovati uz vino istinski je doživljaj svakome tko osjeća tu ljubav i tko cijeni svaki plod prirode. Večera uz komad tvrdog kravljeg ili ovčjeg sira s marmeladom od grožđa i papra uz obaveznu čašu vina predstavlja trenutke koji se često mogu mjeriti satima čistog uživanja.

Shot of people toasting with wine over a meal

Nema ništa bolje od tih jednostavnih zalogaja i od namirnice koja daje tako puno dobrih osjećaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:06