snima: Borko Vukosav
Za 4 osobe:
• 500 g mladoga graška
• pola glavice crvenog luka
• 2 mlada češnjaka
• 200 g kozica
• 1 grančica svježe mente
• sol
• papar
Mladi češnjak i luk sitno isjeckamo te prodinstamo na malo maslinova ulja. Dodamo grašak i podlijemo temeljcem te pustimo da se kuha 20 minuta. Juhu izradimo štapnim miskerom te začinimo solju i paprom. Korabicu ogulimo i izrežemo na tanke štapiće te stavimo u tanjur. Kozice kratko prepečemo na malo maslinova ulja, ali ih možemo poslužiti i sirove u juhi. Na kraju dodamo nekoliko listića mente.
2/3
snima: Borko Vukosav
Za 4 osobe:
• 4 kore za štrudlu (deblje,s jajima)
• 500 g mladog češnjaka
• 200 g feta sira
• 3 žlice maslinova ulja
• sol
• papar
Kore od štrudle premažemo maslinovim uljem i stavimo u kalup, s time da ih savinemo i podvijemo pod tart. Mladi češnjak očistimo i uzduž prerežemo po pola i na maloj tavici, na malo maslinova ulja, kratko sotiramo te začinimo solju i paprom. Feta sir zgnječimo vilicom i razmažemo po kori za štrudle, a na sir složimo mladi češnjak te ga utisnemo da se ne osuši tijekom pečenja. Tijekom prženja luka možemo dodati malo meda, što tom slanom jelu daje poseban okus.
3/3
snima: Borko Vukosav
Za 4 osobe:
• 300 g boba
• 600 g janjećih kotleta
• 1 grančica ružmarina
• 1 mladi češnjak
• pola glavice crvenog luka
• 1 žlica maslinova ulja
• 3 grančice svježeg origana
• sol
• papar
Kotlete začinimo solju i paprom te ih prepečemo na malo maslinovog ulja sa svih strana, a potom stavimo u pleh. Dodamo ružmarin i pečemo u pećnici još 10 minuta kako bi meso ostalo ružičasto iznutra. Mladi češnjak i luk sitno isjeckamo te na malo maslinova ulja prodinstamo dodamo mladi bob. Podlijemo temeljcem i uz miješanje i podlijevanje pirjamo 20 minuta. Na kraju dodamo kosani svježi origano i malo masnoće od janjećih kotleta te zdrobimo vilicom u grubi pire. Bob poslužimo uz janjetinu.
Mladi bob se može pripremati u tri varijante u mahuni (samo odrežemo rubove i izvučemo konce). Očišćen od mahuna (kada je mahuna već malo žilavija), bob ogulimo od kožice te ga možemo pripremati u rižotu, s tjesteninom ili kao pire.