Špageti sa zelenim pestom i tikvicama

Sophia Loren rado je govorila da sve što na njoj ljudi vide ona pak duguje špagetima. Nismo sigurni bi li ta taktika uspjela baš kod svih nas, ali uvijek ostaje nada… Sigurni smo zato u nešto drugo: Sophia bi sigurno s guštom pojela tanjur špageta s pestom i tikvicama. U to nema sumnje.

  • 400 g špageta (količinu prilagodite broju ukćana ili gostiju)
  • dvije šake svježeg bosiljka
  • 150 g pinjola ili badema
  • 3-4 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • parmezan
  • 500 g blitve ili jedna vezica
  • 2-3 tikvice, ovisno o veličini
  • sol i papar



Bosiljak, pinjole ili bademe (možete kombinirati oboje), češnjak, maslinovo ulje, parmezan, malo soli i papra zajedno izradite u glatku smjesu u blenderu. Gustoću prilagodite vlastitom ukusu, a ulje dolijevajte malo-pomalo kako biste dobili idealno gladak i gust pesto. Blitvu kratko blanširajte u vreloj vodi, treba joj oko minutu do dvije minute, ne više, jer predugim kuhanjem izgubi se gotovo 80 posto vrijednih sastojaka. Kuhanu blitvu dobro ocijedite te je potom posolite i pokapajte maslinovim uljem. Tikvice izrežite na kolutove te ih popecite na grill ili običnoj tavi s obje strane dok malo ne omekšaju i dobiju zlatnu boju. Špagete skuhajte al dente, dakle pazite da vam se ne raskuhaju. Špagete pomiješajte s pripremljenim zelenim pestom tako da ga posve upiju. Ako vam ostane nešto pesta ,stavite ga u staklenku i ostavite u frižideru za drugi dan. Servirajte špagete na blitvi s pečenim tikvicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:14