1 glavica zelja
2 mrkve
2 rajčice
1 luk
2 krumpira
maslinovo ulje
sol
papar
malo kopra
Zelje izrežite na malo deblje rezance, prst široke. Mrkvu ogulite i izrežite na kolutiće. Na maslinovu ulju zažutite luk, pa kada postane staklast, dodajte mrkvu, na veće kocke narezanu rajčicu i narezano zelje pa dinstajte dok se količina zelja ne smanji na pola, odnosno dok malo ne uvene. Povremeno podlijte vodom i promiješajte, a nakon desetak minuta dodajte na manje kockice narezan krumpir i nalijte vode da prekrije sve sastojke. Kuhajte dok krumpir ne bude kuhan ( ako koristite mladi ne morate guliti koru samo ga dobro operite) te na kraju sve začinite solju, paprom i sitno narezanim koprom.
Savjet: u juhu možete dodati i pileće meso ili malo špeka kojeg prethodno skuhajte u zasebnoj posudi pa ga narezanog dodajte u juhu.
2/6
500 g pilećih jetrica
200 g rikule
1 svježi krastavac
sol
papar
limunov sok
svinjska mast
mladi češnjak
malo bosiljka
maslinovo ulje
Rikulu operite, krastavac također pa ga izrežite na tanje kolutiće zajedno s korom, a možete je i oguliti ako je predebela. U zdjeli pomiješajte rikulu i narezani krastavac i začinite ih solju, bosiljkom ili nekom mješavinom dalmatinskih začina te ih prelijte maslinovim uljem i pokapajte s malo limunova soka. Jetrica ispecite na svinjskoj masti s obje strane vrlo kratko jer ne smiju biti prepečena. Posolite ih i popaprite, pospite nasjeckanim mladim češnjakom, a možete ih pokapati i s malo limunova soka. Servirajte ih na pripremljenom povrću.
Savjet: krastavci znaju biti teški, pa ako niste ljubitelj zamijenite ih mladom salatom, špinatom, mizunom, rajčicom.
3/6
2 veća oslića
1-2 žlice kapara
maslac
maslinovo ulje
peršinov list
limun
brašno
jaja
sol
Oslić očistite, odstranite glavu te ga izrežite na komade ili zamolite da za vas to učine u ribarnici. Uvaljajte ga u brašno i jaja pa ga ispohajte u suncokretovu ulju. U drugoj tavici na mješavinu maslaca i maslinova ulja (stavite više maslaca nego ulja) dodajte kapare, malo limunova soka i nasjeckani peršinov list pa pustite koju minutu da se sve spoji i malo prodinsta. Pohani oslić prelijte s pripremljenim kaparima.
Savjet: u tavicu s kaparima možet dodati i malo mladog češnjaka ili koji slani inćun te podliti sve s malo vina pa tim umakom preliti ribu. Jelo možete servirati i s kuhanim krumpirom pokapanim maslinovim uljem i posutim peršinovim listom. Oslić ne morate pohati možete ga ispeći uvaljanog samo u brašno, a glave iskoritite za juhu.
4/6
300 g puretine (odrezak)
500 g cikle
4-5 mrkvi
2 krumpira
2 mlada luka
peršinov list
maslinovo ulje
jabučni ocat
sezam
sol
papar
Ciklu skuhajte, ohladite pa ogulite i izrežite na manje kockice. Isto učinite i s krumpirom, a mrkvu izrežite na kockice . Pureće odreske posolite i popaprite pa ih ispecite na maslinovu ulju i potom izrežite na tanje trake. Mladi luk operite i izrežite na kolutiće donji, bijeli dio, a zeleni dio izrežite na tanje trakice. Sve povrće zajedno s puretinom i povrćem stavite u zdjelu, posolite popaprite, pospite sezamom, dodajte peršinov list, jabučni ocat i maslinovo ulje te dobro promiješajte da se svi okusi prožmu. Jedite uz komad tamnog kruha ili domaću bijelu pogaču.
Savjet: Umjesto puretine možete upotrijebiti i piletinu, a ako ne jedete meso, samo ga izostavite i dodajte još grašak te malo svježeg kopra.
5/6
4 teleća kotleta (može i svinjska)
500 g uzgojenih zelenih šparoga
8 kumkvata
sol
papar
mladi češnjak
maslinovo ulje
malo maslaca
grančica ružmarina
‹Teleće kotlete posolite i popaprite. Mladi češnjak ogulite i raščlanite na režnjeve. Na mješavini maslinova ulja i maslaca uz dodatak malo ružamarina ispecite teleće kotlete s obje strane dok ne dobiju lijepu boju. A između kotleta stavite i nekoliko režnjeva češnjaka. Ako želite, možete ih politi i s malo bijelog vina. Šparoge ostavite u komadu pa ih ipecite na grill ili običnoj tavi na malo maslinova ulja zajedno s kumkvatom koji ste izrezali na kolutiće. Šparogama treba tek koja minuta. Ako želite, možete ih prethodno kratko blanširati ili ih u tavi podlijte s malo vode da vam ne zagore. Kotlete servirajte s pečenim češnjakom, šparogama i kumkvatom, a možete poslužiti i neku šarenu proljetnu salatu.
6/6
500 g mljevene junetine
1 žemlja
1 žlica krušnih mrvica
peršinov list
1 jaje
1 luk
4 češnja češnjaka
1 žličica mljevene crvene paprike
sol
papar
2 konzerve pelata ili 500 g cherry rajčica
bosiljak
timijan
maslinovo ulje
malo šećera
cheddar sir
Na maslinovu ulju zažutite sjeckani luk, pa ga ostavite da se hladi. Skuhajte umak od rajčica: na maslinovo ulje stavite dva češnja sjeckanog češnjaka, narezane pelate , sjeckani peršinov list, bosiljak, timijan, sol, malo šećera i pustite da se kuha dok se umak ne zgusne . U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, namočenu i ocijeđenu žemlju , krušne mrvice, pečeni luk, češnjak, jaje, peršinov list, sol, papar i mljevenu papriku. Oblikujte okruglice, ispecite ih na tavi, poslažite u posudu, prelijte umakom od rajčica i pospite sirom. Zapecite na 180 stupnjeva dok se sir ne rastopi.