Sastojci:
2.5 kg mesa od divljači (bez kosti)
600 g crvenog luka
1 dcl ulja
4 češnja češnjaka
50 g slanine
50 g suhih šljiva
1 dcl crnog vina
1 žlica mješavine začina
soli po potrebi
1 žlica crvene mljevene slatke paprike
1 žlica pasirane rajčice
1 žlica džema od šumskog voća
Priprema:
Prije kuhanja meso narežite na kockice, a ostale sastojke sitno nasjeckajte. Ulje zagrijte da bude vruće pa na njega dodajte luk i popržite do zlatno žute boje. Zatim dodajte prethodno nasjeckani češnjak, slaninu i suhe šljive te sve zajedno još kratko popirjajte. Zalijte crnim vinom, dodajte narezano meso divljači i vodu. Začinite mješavinom začina, soli i crvenom paprikom. Ostavite da se pirja dok meso ne omekša. Dodajte pasiranu rajčicu i džem te ostavite kuhati još 10 minuta. Poslužite uz domaće njoke ili palentu.
2/7
Sastojci:
160 g čvaraka
2 češnja češnjaka
1 manja glavica crvenog luka
sol
papar
ljuta i slatka crvena mljevena paprika
Priprema:
Čvarke, češnjak i crveni luk sameljite u mašini za meso. Mljevenim čvarcima dodajte začine po želji i ukusu te sve zajedno dobro promiješajte. Poslužite na propečenom kruhu.
Jeste li znali?
Državni Zavod za intelektualno vlasništvo 2009. godine izdao je patent kojim su čvarci stekli status autohtonog slavonskog proizvoda s geografskim podrijetlom.
*Ovo jelo specijalitet je Udruge kuhara grada Orahovice
3/7
Sastojci (količina po želji):
svježi kravlji sir
sol
ljuta i slatka crvena mljevena paprika
češnjak
Priprema:
Svježi kravlji sir ocijedite posolite ga po ukusu te začinite mljevenom crvenom paprikom. Ukoliko volite, dodajte i malo sitno nasjeckanog češnjaka. Sve zajedno dobro zamijesite i oblikujte stošce od sira kao na fotografiji. Sušite ih na dimu 24 sata.
Jeste li znali?
Prgice, prge, trdek, sirel ili međimurski turoš spadaju u autohtone vrste sireva; pripremljene iz svježeg kravljeg sira karakteristične su za bilogorsko-podravski i međimurski kraj.
*Ovo jelo možete okusiti u restoranu Ribička klet.
4/7
Sastojci:
300 g riže
20 g suhih vrganja
1 srednja glavica crvenog luka
1.5 l vode
100 ml bijelog vina
maslac
parmezan
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Vrganje prelijte s vrućom vodom i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Za to vrijeme isjeckajte luk na sitne kocke. Kada vrganji omekšaju, izvadite ih iz vode, a vodu procijedite kroz gustu cjediljku kako bi odstranili tvrđe komadiće. U tavu ulijte malo maslinovog ulja i stavite žlicu maslaca. Kada se masnoća zagrije, dodajte crveni luk. Pržite dok ne postane staklast, potom dodajte rižu, dobro promiješajte. Kada riža postane staklasta, dodajte vino. Ostavite par minuta da se krčka, odnosno dok alkohol ne ispari. Kada ispari počnite s postepenim dolijevanjem vode u kojoj su bili vrganji. Smanjite na srednju vatru, dodajte vodu malo po malo cijelo vrijeme miješajući. Kada je riža gotova, dodajte sol, papar, nasjeckane vrganje i par žlica maslaca. Po želji dodajte parmezan, sve dobro promiješajte i poslužite odmah. Po želji pospite rikolom.
5/7
Sastojci:
6 l vode
60 g vrhova koprive
6 limuna
6 kg smeđeg šećera
po želji 50 g limunske kiseline
Priprema:
Vodu nalijte u veću posudu, dodajte koprivu i limun narezan na ploške, ostavite da odstoji 24 sata. Nakon 24 sata procijedite tekućinu, dodajte šećer, promiješajte i nastavite stalno miješati dok se šećer ne otopi. Za kiseliji okus u sok možete dodati 50 g limunske kiseline. Priprema soka radi se na hladno kako bi se sačuvali minerali i vitamini iz koprive.
Jeste li znali?
Kopriva ne bira mjesto gdje će rasti, ali mi trebamo izabrati mjesto gdje ćemo ju brati. To mjesto neka bude daleko od prometnica i industrijskih pogona. Dan neka bude suh i sunčan, dakle ne ni rano ujutro dok je rosa, a niti navečer, kada je koncentracija ljekovitih tvari u bilju najmanja.
Ovaj specijalitet možete okusiti u restoranu Zlatni klas.
6/7
Sastojci:
3 jaja
150 g šećera
200 g kesten pirea sobne temperature
150 g mljevenih orašastih plodova po želji
100 g maslaca sobne temperature
prstohvat soli
pola praška za pecivo
1 žličica arome vanilije
slatko vrhnje za šlag za ukrašavanje
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup promjera 20 cm obložite masnim papirom za pečenje, a stranice namastite. Odvojite žumanjke od bjelanjaka te izmiksajte zajedno žumanjke i šećer dok ne pobijele. Dodajte im kesten pire, mljevene orašaste plodove i maslac, prašak za pecivo i aromu vanilije. Miksajte da se spoji. U posebnoj posudi istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Špatulom lagano umiješajte istučene bjelanjke u smjesu žumanjaka. Izlijte dobivenu smjesu u kalup i pecite oko 50 minuta. Ohlađenu tortu ukrasite po želji.
7/7
Sastojci:
1 dcl ulja
1 komadić češnjaka
4 žlice brašna
1.3 l hladne vode
1 žličica crvene paprike
2 žličice soli
2 jaja
Priprema:
Ulje stavite u lonac, dodajte mu nasjeckani češnjak te popržite toliko da malo zamiriše. Na to dodajte brašno neprestano miješajući i pržite dok malo ne potamni.
Potom dodajte hladnu vodu, crvenu papriku i sol. Kuhajte na laganoj vatri dok ne prokuha, nastavite miješati kako se zafrig ne bi zalijepio za dno posude.
Nakon što prokuha dodajte 2 izmućena jaja i kuhajte još nekoliko minuta. Po želji možete u juhu dodati i rižu ili uz gotovu juhu poslužiti narezani kruh, propečeni ili ne ovisno o ukusu.