Piše: Vana Babić
Snima: Marko Miščević
Dubravkin put neskromno se može pohvaliti jednim od najboljih virtuoza u slasticama. Robert Bašić genijalni je um slatkog svijeta Dubravkina puta. Na kreaciju ga inspiriraju stvari poput linije automobila ili arhitektonskih rješenja. Iako obožava slatko, omiljena jela su mu ona koje pripremi njegova draga Snježana.
Njegova ljubav prema čokoladi nadišla je puko obožavanje tog slatkiša te je Robert postao i ambasador za Callebaut čokoladu. Nedavno je osmislio i jedinstvenu “slatku kutiju” pod nazivom “Callebaut Slowcial Box Taste of Croatia”. Autentične hrvatske namirnice u kombinaciji s Callebaut čokoladom imale su zadatak prenijeti boje, okuse i mirise naše zemlje u daleku Belgiju i Švicarsku, a sigurni smo da će o ovoj autorskoj kutiji tek biti riječi.
Uspjeli smo dobiti malo Robertova vremena te je za Dobru hranu pripremio slatku jesensku priču.
Ponovno drugačiju i posebniju od bilo čega što smo očekivali, a očekivali smo puno. Dok smo degustirali jesensku varijaciju od buče i kesten terinu, postavili smo mu nekoliko pitanja.
Koji je najzahtjevniji dio vašeg posla?
– Slastičarstvo samo po sebi je vrlo kompleksno budući da se moraju poštivati gramaže, a opet istovremeno razmišljati ‘van kutije’ i stvarati nešto inovativno. Nije sve u receptu, ima nešto u kreativnosti i mašti da cijela priča postane zanimljiva i nova.
Možete li ukratko opisati svoj radni dan?
– Uh, počinje već u cik zore, od 5.30 sati, samim ritualom ispijanja jutarnje kave, kada razmišljam o novim okusima i kombinacijama. Već u 6.30 sam u svom ‘uredu’ gdje počinjem s pripremama, temperiranjem čokolade, radu na ‘a la cart desertima te ostalim dnevnim obavezama. Svaki je dan različit i volim izbjeći monotoniju.
Koje je vaše omiljeno jelo?
– Omiljeno mi je svako jelo koje pripremi moja Snježana.
Pet stvari koje uvijek imate u frižideru?
– Kefir, dobro pivo, pršut, domaći pekmez, starter kulturu od kiselog tijesta za sourdough bread.
Nastavite rečenicu: Sve ima bolji okus sa….
– Cvijetom soli i čokoladom, pogotovo belgijskom ili francuskom s Q fermentacijom.
Koji je gastroluksuz bez kojeg ne možete?
– Callebaut čokolada.
Omiljeni junk food?
– Apsolutni slastičarski junk food koji obožavam – čokoladni muffin!