Apsolutni čokoladni klasik-Bonet

Čokolada, čokolada, čokolada!

Upoznajte Bonet, vitalni starčić iz Italije koji se vrlo dobro drži i jednostavno je omiljen kod svakog čokoladoljupca. Potječe iz sjeverozapadne Italije točnije Pijemonta i to iz 13. stoljeća. postoje dva objašnjenja zašto je ovaj slatkiš dobio upravo to ime. Francuski “bonnet” u prijevodu znači šešir, te nakon što je prvi put pripremljen nalikovao je kuharskoj kapi. Danas ako pak pitate domaćine objasnit će vam kako je šešir zadnja stvar koju stavljate prije odlaska kući (vjerojatno nakon bogatog nedjeljnog ručka), kao što se i ovaj desert jede na kraju obroka.

Izvor fotografije: Un dejuner de Soleil

A sad je dosta priče i povijesnih crtica-vrijeme je za bonet!

Trebat će vam:

  • 100 + 90 g šećera
  • 3 jaja
  • 3 žumanjka
  • 60 g kakaa u prahuu
  • 250 g fine tamne čokolade
  • 2 dcl mlijeka
  • 3 dcl slatkog vrhnja
  • 100 g keksa amaretta, usitnjenih u kuhinjskom blenderu

U manju zdjelu uspite 100 g šećera i dodajte malo vode (da jedva prekrije šećer). Kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se šećer ne otopi. Zatim kuhajte još 5 minuta dok šećer lagano ne potamni. Karmelizirani šećer ulijte u kalup za terinu. Čokoladu i dcl vrhnja rastopite na pari, a zatim ostavite po strani da se malo ohladi. Mikserom pomiješajte jaja, žumanjke, kakao i 90 g šećera, a zatim umiješajte otopljenu čokoladu i samljevene amarette. U zdjelici zagrijte mlijeko i slatko vrhnje dok ne postane mlako/toplo te na kraju dodajte u smjesu jaja i čokolade neprestano miješajući. Smjesu ulijte u kalup za terinu. Kalup stavite u veći pleh za pečenje te u njega ulijte vruću vodu do visine kalupa za terinu. Pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, pa iz pleha s vodom te ostavite da se ohladi, a zatim spremite u hladnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:53