Ajmo za ručak nešto na žlicu!

Donosimo pet prijedloga variva i finih maneštrica

Stigli su hladniji dani pa osim dugih kaputa, čizama i vunenih džempera trebaju i zdjelice vrućih juhica da nas zagriju! Stižu receptići:

Lagano varivo od leće i krumpira

  • 300 g leće
  • 2 velike mrkve
  • 1 glavica luka 2 češnja češnjaka
  • 2 krumpira
  • 300 ml povrtnog temeljca
  • sol, papar
  • ulje

Sat prije pripreme (ili večer prije) namočite leću. Stavite je kuhati u slanu vodu. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih prepržite na ulju. Očistite i na kockice narežite mrkvu. Očistite i na kockice narežite krumpir. Na prepržteni luk dodajte povrće i al dente kuhanu leću. Podlijte vrućim temeljcem i kuhajte dok povrće zajedno s lećom ne postane mekano. Ako želite, u varivo možete staviti i slaninu.

Pirjana junetina u varivu s paprikom

  • 400 g junećeg mesa u komadu
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 krumpir
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • malo mljevene čili papričice
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 300 ml mesnog temeljca
  • ulje
  • sol, papar

Nasjeckajte luk i češnjak. Paprike, krumpir i meso narežite na kockice. Na masnoći prodinstajte luk, dodajte češnjak, potom kockice paprika, krumpira i meso. Podlijte temeljcem, začinite čilijem i paprikom, posolite i dinstajte dok meso ne postane mekano.

Gusto varivo od miješanog povrća

  • 1 poriluk
  • 2 mrkve
  • 1 veći krumpir
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 šake kukuruza
  • šaka graška
  • 400 ml povrtnog temeljca
  • svježeg bosiljka
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Očistite povrće. Luk i češnjak nasjeckajte, a ostalo narežite na kockice. Na ulju prodinstajte luk, dodajte povrće, zalijte vrućim temeljcem i pirjajte na laganoj vatri dok ne postane mekano (otprilike dvadesetak minuta). Prije posluživanja začinite nasjeckanim listićima bosiljka.

Krepka juha s piletinom i sirom

  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 2 šake graška
  • 2 šake zelenih mahuna
  • 1 veća mrkva
  • 1 veći krumpir
  • 250 g pilećeg mesa
  • 1 crvena paprika
  • 350 ml pilećeg temeljca
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • malo tvrdog sira
  • sol, papar
  • ulje

Nasjeckajte glavicu luka i češnjak. Narežite ostalo povrće. Dodajte ga s mesom na luk pa zalijte temeljcem. Začinite . Pustite da lagano krčka dok ne postane mekano. Prije posluživanja pospite sirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:12