Stigli su hladniji dani pa osim dugih kaputa, čizama i vunenih džempera trebaju i zdjelice vrućih juhica da nas zagriju! Stižu receptići:
Lagano varivo od leće i krumpira
- 300 g leće
- 2 velike mrkve
- 1 glavica luka 2 češnja češnjaka
- 2 krumpira
- 300 ml povrtnog temeljca
- sol, papar
- ulje
Sat prije pripreme (ili večer prije) namočite leću. Stavite je kuhati u slanu vodu. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih prepržite na ulju. Očistite i na kockice narežite mrkvu. Očistite i na kockice narežite krumpir. Na prepržteni luk dodajte povrće i al dente kuhanu leću. Podlijte vrućim temeljcem i kuhajte dok povrće zajedno s lećom ne postane mekano. Ako želite, u varivo možete staviti i slaninu.
Pirjana junetina u varivu s paprikom
- 400 g junećeg mesa u komadu
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 krumpir
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- malo mljevene čili papričice
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 300 ml mesnog temeljca
- ulje
- sol, papar
Nasjeckajte luk i češnjak. Paprike, krumpir i meso narežite na kockice. Na masnoći prodinstajte luk, dodajte češnjak, potom kockice paprika, krumpira i meso. Podlijte temeljcem, začinite čilijem i paprikom, posolite i dinstajte dok meso ne postane mekano.
Gusto varivo od miješanog povrća
- 1 poriluk
- 2 mrkve
- 1 veći krumpir
- 2 češnja češnjaka
- 2 šake kukuruza
- šaka graška
- 400 ml povrtnog temeljca
- svježeg bosiljka
- maslinovo ulje
- sol, papar
Očistite povrće. Luk i češnjak nasjeckajte, a ostalo narežite na kockice. Na ulju prodinstajte luk, dodajte povrće, zalijte vrućim temeljcem i pirjajte na laganoj vatri dok ne postane mekano (otprilike dvadesetak minuta). Prije posluživanja začinite nasjeckanim listićima bosiljka.
Krepka juha s piletinom i sirom
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 2 šake graška
- 2 šake zelenih mahuna
- 1 veća mrkva
- 1 veći krumpir
- 250 g pilećeg mesa
- 1 crvena paprika
- 350 ml pilećeg temeljca
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- malo tvrdog sira
- sol, papar
- ulje
Nasjeckajte glavicu luka i češnjak. Narežite ostalo povrće. Dodajte ga s mesom na luk pa zalijte temeljcem. Začinite . Pustite da lagano krčka dok ne postane mekano. Prije posluživanja pospite sirom.