Abeceda finih zalogaja na slovo T

Simbioza terana i tartufa rezulktirala vrhunskom degustacijom

foto: Julio Frangen

U prepunom zagrebačkom bistrou Jadranka održana je druga „epizoda“ edukacijsko-degustacijskog ciklusa radionica “Abeceda finih zalogaja” – na slovo T, s glavnim protagonistima teranom i tartufom – uz velikog istarskog vinara Morena Coronicu.

“Abeceda finih zalogaja” je projekt koji je autorski osmislila Marija Vukelić, profesorica francuskog i talijanskoga po struci, ljubiteljica vina i studentica “WSET”–a, vinske akademije, dopredsjednica poznate udruge “WOW” (Women on Wine), u okviru kojeg nudi sljubljivanje vina s jelima koja pašu po – abecedi. Ne zato da bi se nužno spojili u najboljem mogućem „pairingu“ slova (postoji li takav?) – nego da se zajednički uči, otkriva, slobodno razgovara i uživa u stvarima koje nam uljepšavaju život – hrani i vinu. Zašto baš abeceda? Abeceda je sinonim za početak i poziv – da nakon prvog slova idemo dalje. S jednim se slovom teško može složiti suvisla rečenica, a s cijelom abecedom pišemo priče, pa i romane.

Abeceda finih zalogaja svakom vinu i svakom jelu prilazi ispočetka, kao prvi puta (a prvi se uvijek pamte), od osnove, imena, početnog slova… A potom, dodajući nova slova tj. nove informacije, zajednički se slažu i složenije rečenice. Gosti -početnici kreću od početka i putem napreduju, a poznavatelji dobiju priliku saznati – više.

O sljubljivanju hrane i vina postoje mnoge teorije i škole (engleska, francuska, talijanska…) ali i ona jednostavnija – regionalna, kojoj se ovaj puta i pristupilo. Spoj hrane i vina kreativan je i umjetnički trenutak, nekad nam daje i poetsku inspiraciju, podsjeća na lijepe trenutke, vraća nas u posebno stanje ugode (sjetimo se Prousta i madlenica) koje želimo vratiti i zadržati. Tako su se gosti u zagrebačkom bistrou Jadranka (Ulica grada Vukovara 56a) poetski, jezično i nepčano – poigrali sa slovom T. Terroir Istre dao nam je dva kralja. Jedan je veliki čovjek s veliki vinom, a drugi je mali (a veliki) gomolj. Kralj istarskih vina – teran – i kralj gomolja – tartuf, našli su se na istoj valnoj duljini i u kombinaciji sa sirom, Lareto Tartufi namazima, rižotom i ramstekom – zajednički stvorili poseban gastro događaj. Na jelovniku su se našle sljedeće jezično – slasne kombinacije:

Na početku bijaše – M & MALVAZIJA 2014…

Tartine s namazima Lareto tartufi & TERAN 2012

Vinar domaćin bio je Moreno Coronica, koji sam kaže da mu teran teče kroz žile. Taj divlji predstavnik istarske zemlje, skladno je ukroćen u boci – ali čuva uvijek svoj karakter. Na nosu je zemlja, papar, krv. Na nepcu fini tanini, bobičasto, džemasto. Živ, dominantan, rustikalan. Buntovnik … s razlogom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:29