Rjeđe je na menijima od primjerice krumpira, a vrlo je zdrava i jednostavna za pripremu. Donosimo pet načina kako ju možete obogatiti i od priloga napraviti cjeloviti obrok.
1. Jaje na oko i palenta
Ovo je jedan od najbržih i pomalo zaboravljenih kombinacija. Nema mudrosti. Napravite jaje na oko, kuhajte palentu ili žgance do željene gustoće ubacite malo maslaca, jaje stavite na palentu, a sve zajedno pospite krupnom solju, po želji paprom i svježe ribanim sirom.
Izvor fotografije: Foto
2. Slatka varijanta
Dodajte palenti malo smeđeg šećera i malo maslaca, a prelijte ju javorovim sirupom ili medom. Takvoj kombinaciji dobro pristaju bobe šumskog voća.
3. Sir i temeljac
Obično palenta ima neutralan okus pa predlažemo da je umjesto u vodi kuhate u povrtnom temeljsku ili joj pri kuhanju dodajte začinsko bilje. Također, možete ju nadjenuti sirom što će dati kremast i bogat štih.
4. Grilana na kvadratiće
Kad je palenta gotova stavite u u pleh i zapecite, prethodno začinite s masnoćom, soli i paprom i tako može biti servirana uz ratatouille , gljivama i začinskim biljem ili mesnim okruglicama.
5. Grickalice
Ova varijanta će se posebno svidjeti djeci jer će ih zbog dodatka origana podsjećati na pizzu, tim više ako ih poslužite s umakom od rajčice.