Sastojci:
250 ml votke
3 do 4 mahune vanilije
Mahune vanilije prepolovite, zarežite po dužini i lagano svaku rastvorite. Stavite ih u bočicu i usipajte votku do vrha bočice. Dobro zatvorite i čuvajte ih na suhom i hladnom mjestu 6 tjedana. Svaki tjedan dana bočice malo protresite. Nakon 6 tjedana ekstrakt je spreman za upotrebu. Kada vam ekstrakt vanilije bude pri kraju, samo dodajte votku i jednu do dvije mahune vanilije. Ekstrakt će biti najbolji ako na svakih 250 ml votke stavite najmanje 3 mahune vanilije. Mahune koje ste iskoristili, odnosno kuhali u kremama i kolačima operite, osušite i stavite u posudu sa šećerom kako biste dobili vanillin šećer.
2/9
Fritule ili prikle
500 ml mlake vode
400 g glatkog brašna
prstohvat soli
kocka svježeg kvasca
2 žlice šećera
korica 1 limuna
1 čep ruma
otprilike 800 ml ulja za prženje
Odvojite 100 ml mlake vode pa u nju dodajte žlicu brašna i žlicu šećera. Promiješajte i izlomite unutra i kocku kvasca pa pustite na toplom da se kvasac aktivira i da nastane pjena (trebat će vam otprilike 10 min). U zdjelu stavite ostatak brašna, napravite udubinu u sredini pa dodajte uzdignuti kvasac i sve preostale sastojke. Miješajte žlicom ili mikserom s nastavkom za tijesto dok ne dobijete sasvim jednoliko tijesto. (Bit će prilično tekuće). Pokrijte zdjelu krpom i ostavite je otprilike pola sata da se tijesto diže. Treba udvostručiti volumen. Dobro ugrijte ulje i ubacujte u njega po žličicu tijesta (jako se lijepi, najlakše će biti ako ga budete vadili dvjema žličicama). Istodobno pecite samo nekoliko priklica tako da ih možete lagano okretati i da nije gužva u loncu. Kad su gotove, izvadite ih na salvetu da se ocijedi višak ulja. Poslužite posute šećerom ili uz neki slatki umak.
Umak od tamne čokolade
100 g tamne čokolade
100 ml vrhnja
20 g maslaca
Čokoladu razlomite na komadiće. Vrhnje stavite na srednje jaku vatru pa ga zagrijavajte dok gotovo ne uzavre. Maknite ga s vatre i odmah prelijte preko čokolade. Dodajte i maslac pa lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Umak od bijele čokolade i kardamoma
100 g bijele čokolade
100 ml vrhnja
nekoliko zrna kardamoma (zdrobljenih u mužaru)
20 g maslaca
Čokoladu razlomite na komadiće. Vrhnje stavite na srednje jaku vatru pa ga zajedno s kardamomom zagrijavajte dok gotovo ne uzavre. Maknite ga s vatre, procijedite i odmah prelijte preko čokolade. Dodajte i maslac pa lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Preljev od karamela
300 g šećera
4 žlice vode
100 g maslaca (narezati na kockice)
3 prstohvata soli
350 ml vrhnja
U posudu stavite šećer i vodu i na srednje jakoj vatri pustite da se šećer rastopi. Miješajte što manje, najbolje je da samo rotirate posudu kako na žlici ne bi ostalo kristalića šećera (zbog toga bi se poslije sve moglo kristalizirati). Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete zlatno- međi karamel. Dodajte maslac lagano miješajući (Budite oprezni jer je smjesa vrela i u kontaktu s maslacem može prskati). U međuvremenu ugrijte vrhnje za šlag (toliko da bude mlako). Posolite karamel i kuhajte na laganoj vatri još 2 min. Maknite s vatre i dodajte ugrijano vrhnje neprestano miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu. Ulijte u sterilizirane staklenke (količina je dovoljna za 2-3 manje staklenke) i pustite da se ohladi.
Umak od suhih smokava i prošeka
150 g suhih smokava
otprilike 100 ml prošeka
malo cimeta
1 burbon vanilin šećer
šećera po želji
Smokve stavite u hladnu vodu pa ih stavite na srednje jaku vatru i pustite da voda provre. Izvadite ih iz vode pa zajedno s preostalim sastojcima usitnite u blenderu. Ako želite rjeđi umak, dodajte više prošeka ili još malo vode.
Umak od naranče i anisa
120 ml mlijeka
120 ml vrhnja
3 veća žutanjka
korica 1 naranče
60 g šećera
1/2 vrećice burbon vanilin šećera
malo mljevenog anisa
Pomiješajte mlijeko i vrhnje pa ih kuhajte na laganoj vatri dok ne provre. U međuvremenu mikserom istucite žutanjke, šećer, vanilin šećer i anis dok ne postanu kremasti. Dodajte žutanjcima nekoliko žlica toplog mlijeka i vrhnja kako bi se ugrijala, a zatim neprestano miješajući sasvim polako dodajte i ostatak. Vratite sve na vatru i kuhajte na laganoj vatri polako miješajući dok se malo ne zgusne pa maknite sa štednjaka.
3/9
300 g šećera
4 žlice vode
225 g maslaca (narezati na kockice)
3 prstohvata soli
200 ml vrhnja za šlag
* Ako želite malo rjeđi karamel koji će i dalje biti maziv, a ne tekuć dok se čuva na sobnoj temperaturi, omjer treba biti malo drukčiji pa umjesto gore navedenih količina stavite 100 g maslaca i 300 ml vrhnja za šlag)
U posudu stavite šećer i vodu i na srednje jakoj vatri pustite da se šećer rastopi. Miješajte što manje, najbolje je da samo rotirate posudu kako na žlici ne bi ostalo kristalića šećera (zbog toga bi se kasnije sve moglo kristalizirati).
Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete zlatno- smeđi karamel. Dodajte maslac lagano miješajući. (Budite oprezni jer je smjesa vrela i u kontaktu s maslacem može prskati). U međuvremenu ugrijte vrhnje za šlag (toliko da bude mlako). Posolite karamel i kuhajte na laganoj vatri još 2 min. Maknite s vatre i dodajte ugrijano vrhnje neprestano miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu. Ulijte u sterilizirane staklenke (količina je dovoljna za 2-3 manje staklenke) i pustite da se ohladi. Čuvajte u hladnjaku.
4/9
Sastojci
2 kg ljubičastog luka
4 češnja češnjaka
150 g maslaca
100 g šećera
1 žlica suhog timijana
pola žlice čilija
4 dl crnog vina
1 dl aceta
Narežite luk na tanke ploške. U velikom loncu rastopite maslac, posolite ga pa na njemu, uz često miješanje, pirjajte luk. Isprva poklopite kako bi luk pustio vodu, a zatim ga pirjajte otklopljenog.Vatra ne smije biti jaka jer će zagorjeti. Nakon pola sata pirjanja, kad luk već sasvim omekša i počne tamnjeti, dodajte vino, šećer, aceto i timijan. Pustite neka se pirja dok sva tekućina ne ishlapi i svako malo promiješajte. Na kraju dodajte čili. Provjerite je li dovoljno slano i ljuto.Poslužite toplo ili hladno, uz domaću paštetu, confit, a bit će odlično i kao prilog bilo kojem pečenju.
5/9
300 g kikirikija u kori
Očistite kikiriki i oljuštite mu unutarnju opnu. Stavite ga u blender pa miksajte na najjačoj brzini. Kikiriki će se prvo smrviti, a zatim će početi ispuštati masnoću. Povremeno ugasite blender da se ne bi pregrijao i nožem odvojite kikiriki od stijenke posude. Miksajte sve dok se kikiriki ne pretvori u gustu kremu. Ako volite kikiriki maslac s komadima kikirikija, kad je gotov, dodajte mu još šaku krupno sjeckanog kikirikija
6/9
30 g maslaca
60 g šećera u prahu
200 g mlijeka u prahu
120 ml vode
Stavite sve sastojke osim vode u blender. Vodu kuhajte dok ne provri pa dodajte i nju u blender. Miksajte minutu do svije na najjače dok ne dobijete homogenu, gustu smjesu. Pustite da se ohladi, spremite u sterilnu staklenku i čuvajte u hladnjaku. Ovisno o tome koliko gusto/rijetko/slatko mlijeko želite, možete dodavati vode, šećera i mlijeka u prahu. Meni je ovaj omjer bio baš kako treba.
7/9
Potrebno vam je:
2 šalice organskog kokosa
2 šalice tople (ne ključajuće) vode
2 šalice vode sobne temperature
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice meda (sirovog)
Priprema:
U veliku zdjelu natopite kokos u vrućoj vodi i ostavite 20 minuta.Prelijte mješavinu u blender, te dodajte preostalu vodu, vaniliju i med. Dobro izmiksajte.Procijedite kroz gazu.Staklenku s kokosovim mlijekom pohranite u hladnjaku. Rok trajanja je 3 dana. Servirajte i uživajte!
8/9
Tijesto:
150 g glatkog pšeničnog brašna
100 g oštrog pšeničnog brašna
malo soli
4 žlice maslinovog ulja
1/2 čaše vode
Od svih sastojaka umijesite mekano tijesto, poput onog za savijače, tj. kore za štrudle, savijače. Pustite da odstoji 10-ak minuta.Pećnicu ugrijte na 220C. Tijesto podijelite na 2 djela, razvaljajte svaki na oko 5 mm,nadjenite po želji.
9/9
500 ml mlijeka
6 žlica šećera u prahu
3 žumanjka
3 žlice škrobnog brašna
prstohvat soli
30 g maslaca
sjemenke 1 mahune vanilije ili 1 žlica tekućeg ekstrakta vanilije
Ugrijte 450 ml mlijeka i 3 žlice šećera do vrenja pa maknite s vatre. Preostali šećer u prahu tucite sa žumanjcima pa zatim dodajte preostalo mlijeko i škrobno brašno. Dobro izmiješajte tako da ne bude grudica. Malo posolite. Dobivenu mješavinu ulijte u ugrijano mlijeko i kuhajte na srednje jakoj vatri neprestano miješajući dok se puding ne zgusne. Umiješajte vaniliju i maslac pa dobro promiješajte. Izlijte u čaše za posluživanje. Ako ne želite da se na vrhu stvori kora, na vrh pudinga stavite po komad prozirnije folije i ostavite puding da se hladi dva do tri sata.